matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
xyz:
W trójkącie rozwartokątnym ABC dane są: |AC | = 4, |∡ ACB | = 150 oraz tg α = 1/3. Oblicz długość wysokości trójkąa ABC poprowadzonej z wierzchołka B.
26 mar 11:56
Jerzy:
h
1
=
x+4
3
h
√
3
=
.... oblicz x i wstaw do pierwszego równania.
x
3
26 mar 12:13