styczna do wykresu
Pati18773: | | 1−6x2 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| tworzącej z osia OX kat 120 |
| | 6x2 | |
stopni.
a=tg120=−
√3
dobrze jak narazie ?
26 mar 11:36
zef: Tak, zgadza się.
26 mar 11:45
vv: pochodną masz źle
26 mar 11:45
vv: pomyłka, so far so good
26 mar 11:47
zef: Jest dobrze, po prostu się poskracało.
26 mar 11:47
piotr: dobrze
26 mar 11:48
Pati18773: | | √3 | |
wychodzi mi x3= |
| i co z tym dalej ? |
| | 9 | |
26 mar 11:50
26 mar 11:53
vv: punkt musi należeć do krzywej czyli spełniac jej r−nie i r−nie prostej o współczynniku a =
tg120o
rozwiąż sama
26 mar 11:54
Pati18773: r−nie i r−nie prostej co to znaczy ?
26 mar 11:55
Jerzy:
Nie musi.
26 mar 11:56
piotr: | | √3 | | 1 | | 1 | |
x3 = |
| = |
| → x = |
| |
| | 9 | | √3√3√3 | | √3 | |
26 mar 11:57
Jerzy:
Wycofuję post,źle przeczytałem zadanie.
26 mar 11:59
Pati18773: już wyliczyłam. Dziękuję za pomoc
26 mar 12:00
Pati18773: | | 1−6x2 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| przechodzącej przez punkt |
| | 6x2 | |
| | 1 | |
czyli mamy jedno równanie, że |
| =−3a+b |
| | 2 | |
nie wiem co dalej podstawiałam do tego równania to a i wyznaczyłam b ale coś mi nie gra
26 mar 12:12
26 mar 12:47
26 mar 12:48
Jerzy:
Punkt P nie jest punktem styczności. Musisz najpierw wyznaczyć x0
( odcięta punktu styczności ).
26 mar 13:14
Pati18773: nie rozumiem
26 mar 14:01
Jerzy:
Równanie stycznej: y = f'(x
o)(x − x
0) + f(x
0) , gdzie punktem styczności jest punkt
o odciętej x
o i najpierw musisz obliczyć x
0
Styczna przechodzi przez P , więc;
| | 1 | |
y − 1/2 = − |
| (x + 3) i oblicz: y |
| | 3x2 | |
Ponieważ ta prosta ma mieć jeden punkt wspólny z wykresem, to:
y = f(x) .... podstaw i oblicz z tego x = x
0
26 mar 14:07
piotr: y = f'(x
o)(x − x
0) + f(x
0)
| | 1 | | 1 | |
y = − |
| (x − x0) + |
| −1, x=3, y=1/2 |
| | 3x03 | | 6x02 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| (−3 − x0) + |
| −1 ⇒ x0 = 1 |
| 2 | | 3x03 | | 6x02 | |
styczna:
26 mar 17:05