euler
euler: Schemat Eulera o kroku h
y0=y(t0)
yk+1=yk+f(tk, yk)h, gdzie tk+1=t0+kh
Zagadnienie:
y'=y, y(0)=1, h=0,1.
t0=0
t1=0+0h=0
t2=0+1*h=0,1
t3=0+2*h=0,2 tak?
26 mar 11:07
piotr: raczej powinno być:
tk=t0+kh
26 mar 11:24
euler: Spotykam takie zapisy w schemacie Eulera
tk+1=t0+kh
tk+1=tk+h
tk=t0+kh
Ktory jest poprawny?
26 mar 11:31
piotr: poprawne:
tk+1=tk+h
tk=t0+kh
26 mar 11:37
euler: Dziekuje
26 mar 11:52
euler: A jak mam takie zadanie:
Uzywajac metody Eulera z krokiem h = 0,1 wyznacz przyblizona wartosc rozwiazania
dla t = 1.
y'=1+t−y, y(0) = 0
Czyli za t mam wstawic 1? Czyli nie liczyc juz zadnych t1, t2, itd. ?
Jak to powinno wygladac?
26 mar 11:56
piotr: yk+1 = yk + (1+k*t−yk)*h
26 mar 12:25
euler: Dlaczego k*t?
t0=0; y0=0
f(t,y)=1+t−y
f(tk,yk)=1+tk−yk
26 mar 12:32
piotr: yk+1 = yk + (1+k*h−yk)*h
26 mar 12:37
piotr:
t y
0 0
0,1 0,1
0,2 0,2
0,3 0,3
0,4 0,4
0,5 0,5
0,6 0,6
0,7 0,7
0,8 0,8
0,9 0,9
1 1
26 mar 12:42
euler: Skad to?
26 mar 12:44
euler:
y0=0
y1=y0+(1+0*h−y0)*h=0+1*h=0,1
y2=y1+(1+1*h−y1)*h=0,1+(1+0,1−0,1)*0,1=0,1+1*0,1=0,1+0,1=0,2
y3=y2+(1+2*h−y2)*h=0,2+(1+2*0,1−0,2)*0,1=0,2+1*0,1=0,2+0,1=0,3
itd.
A co z tym t=1?
26 mar 12:52
piotr: t=1 to punkt t10 = 10*h = 1
26 mar 13:28
'Leszek: @Piotr podal poprawne rozwiazanie , czyli y =t ,
Wykonaj nastepujace sprawdzenie analityczne:
y ' = 1+t−y , y(0) = 0
| | dy | | du | |
podstawienie 1+t+y = u , |
| = 1 − |
| |
| | dt | | dt | |
Otrzymujesz rownanie o rozdzielonych zmiennych:
Po scalkowaniu ln(1−u) = − t +C
Czyli u = 1 − C*e
−t
Zatem y = t + C*e
−t, dla y(0)=0 ⇒C = 0 , ⇒ y = t
26 mar 13:47
'Leszek: Sorry blad w druku , podstawienie : 1+t−y =u
26 mar 13:50
euler: | | 1 | |
Czyli t=t10=t0+kh=0+10* |
| =1. |
| | 10 | |
Rozwiazanie zagadnienia poczatkowego to y(t)=t.
Dla t=1:
y(1)=1.
Ze schematu Eulera:
y
0=0
y
1=0,1
y
2=0,2
y
3=0,3
y
4=0,4
y
5=0,5
y
6=0,6
y
7=0,7
y
8=0,8
y
9=0,9
y
10=1
Zatem wartosc schematu Eulera dla t
10=1 wynosi y
10=1.
Czyli odpowiada to prawdziwej wartosci rozwiazania.
Dobrze?
26 mar 14:30
euler: ?
26 mar 17:49
'Leszek: Dobrze ,proponowalem Ci sprawdzenie ,metoda Eulera jest metoda numeryczna
i uzywana jest w programowaniu , metoda analityczna moze sluzyc do spawdzenia .
26 mar 19:26
euler: Dziekuje
26 mar 19:27