Nastepne zadanie maturalne
Powracający: Znajdz dodatnie liczby x
1, x
2 ,....... x
n spelniajacych uklad n rownan
(x
1+x
2+......,+x
k)(x
k+x
k+1+ x
k+2+.......+ x
n}=1 dla
n=2
n=3
n=4
n=10
Dla n=2 bede mial
{x
1*(x
1+x
2)=1
{(x
1+x
2)*x
2=1
Po podzieleniu stronami mam
| x1(x1+x2) | | x1 | |
| = |
| = 1 |
| x2(x1+x2 | | x2 | |
Z tego mam ze x
1= x
2
jak z tego wyznaczyc x
1 = x
2 (to znaczy wartosci i jakie one beda ?
25 mar 23:33
Powracający: Chyba juz wiem
{x
1*2x
1= 1
x
2*2x
2= 1
| | 1 | | 1 | |
2x12=1 ⇒x12= |
| ⇒x1= x2= |
| |
| | 2 | | √2 | |
25 mar 23:39
Powracający: Dla n=3
(x
1*(x
1+x
2+x
3)=1
{x
1+x
2)(x
2+x
3)=1
{(x
1+x
2+x
3)*x
3=1
| | x1 | |
dziele 1 prze 3 i dostaje |
| =1 to x1= x3 |
| | x3 | |
Jutro juz bede liczyl wartosci to powinno byc dobrze
25 mar 23:44
Alky: Skąd bierzesz zadanka? Arkusze sprzed lat, czy jakiś zbiór zadań maturalnych ?
26 mar 03:37
Powracający: Witam .
Korzystam ze zbioru Gdowski Plucinski Zbior zadan z matematyki dla kandydatow na wyzszse
uczelnie techniczne
oraz Witold Stachnik Zbior zadan maturalnych z matematyki na ocene celujaca Omega 1999r
26 mar 12:14