Pochodna
Pati18773: Określ dziedzinę funkcji f. oblicz pochodna funkcji f i określ jej dziedzinę.
| | 2−x3 | | 2x | |
f(x)= |
| − |
| |
| | (x−1)2 | | x−1 | |
dziedzina tej funkcji to D∊R/{1}
jak sprawnie policzyć pochodną ?
25 mar 23:01
Powracający: Sprowadz do wspolnego mianownik a
25 mar 23:04
Pati18773: To wyszło tak:
| | −x3−2x2+2x+2 | |
f(x)= |
| |
| | (x−1)2 | |
25 mar 23:13
Powracający: Nie obejdzie sie wedlug mnie bez wzoru na iloraz pochodnej
25 mar 23:18
Pati18773: liczyłam z tego właśnie i pogubiłam się w rachunkach
25 mar 23:26
Pati18773: a jednak po ciężkich zmaganiach jest
25 mar 23:33
Powracający: Mysle ze na maturze takiej nie bedzie
Moze wspomoz sie wolframem
25 mar 23:34
....e:
| | −x3−2x2+2x+2 | |
f(x)= |
| |
| | (x−1)2 | |
| | (−3x2−4x+2)*(x−1)2−(−x3−2x2+2x+2)*2*(x−1) | |
f'(x)= |
| = |
| | (x−1)4 | |
| | (x−1)*[(−3x2−4x+2)*(x−1)−2*(−x3−2x2+2x+2)] | |
= |
| = |
| | (x−1)4 | |
| | [(−3x2−4x+2)*(x−1)−2*(−x3−2x2+2x+2)] | |
= |
| = |
| | (x−1)3 | |
| | −3x3−4x2+2x+3x2+4x−2+2x3+4x2−4x−4 | |
= |
| = |
| | (x−1)3 | |
=================
25 mar 23:41
Pati18773: dziękuję
25 mar 23:42
Pati18773: No mam nadzieje że takich nie będzie
25 mar 23:43