Uklad rownan
Powracający: Zadanie maturalne
Rozwiaz uklad rownan gdzie a jest a jest dana liczba rozna od zera
{xy=a
2
| | 5 | |
{logx)2+(logy)2− |
| (log a2)2 |
| | 2 | |
Warunki istnienia logarytmow
x>0 y>0 i a
2>0
logxy= loga
2
logx+logy= log a
2
| | 5 | |
(logx+logy)2−2logx*logy= |
| (log a2)2 |
| | 2 | |
logx=m
logy=k
m+k= log a
2 ⇒k= log a
2−m
(m+k)
2−2*m*k= 2,5(log a
2)
2
(log a
2)
2−2*m*(log a
2−m)= 2,5(llog a
2)
2
| | 3 | |
− |
| (log a2)2−2log a2m+2m2=0 |
| | 2 | |
4m
2−4mlog a
2−3(log a
2)
2 =0
Δ= 16(log a
2)
2+48(log a
2)
2 = 64(loga
2)
2
√64(log a2)2= |8loga
2|= 8log a
2 (?)
| | 12 | | 3 | |
m1= |
| log a2= |
| log a2 |
| | 8 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
To k= loga2−m to k1= log a2− |
| (loga20= − |
| loga2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
k2= log a2+ |
| log a2= |
| log a2 |
| | 2 | | 2 | |
Wracam do podstawienia
logx= m
1
log y= k
1
| | 3 | |
log x= |
| log a2 to x= (a2)3/2= a3 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
logy= − |
| log a2 to y= (a2)−1/2 = U{1}{√a2= |
| |
| | 2 | | |a| | |
| | 1 | |
lub log x = m2 to x= |
| |
| | |a| | |
logy= k
2 to y= a
3
Tylko ze w odpowiedzi ma x= |a^3 i y= |a|
3
I tu sie zastanawiam dlaczego ?
25 mar 22:37
Adamm: √a2=|a|
i nie powinieneś był zdejmować wartości bezwzględnej przy delcie, ale akurat tam to bez
znaczenia
25 mar 22:43
Powracający: Dobrze Adamm
(a2)3/2= (√a2)3 = |a|3
25 mar 22:48
Powracający: Tam przy delcie to dalem znak zapytania bo wlasnie nie bylem pewien czy moge tak zapisac
25 mar 22:50
Adamm: no właśnie, nie powinieneś był, bo logarytm wcale nie musi być dodatni
ale nic to nie zmieniło, bo znaki są zachowane
25 mar 22:51
Powracający: OK dziekuje
25 mar 22:53