Oblicz granice
jakup: lim x−>−infinity (sqrt(x6+x4+1))/(4x3+2x2+1)
25 mar 22:26
Janek191:
| | √x6 + x4 + 1 | |
f(x) = |
| = |
| | 4 x3 + 2 x2 + 1 | |
| | √ 1 + 1x2 + 1x6 | |
= |
| |
| | 4 + 2x + 1x3 | |
więc
x→−
∞
25 mar 22:31
Adamm: Janek191, pomyłka
√x2=|x|
25 mar 22:33
Metis: Mamy Cię!
25 mar 22:34
25 mar 22:35
jakup: moglibyście wytłumaczyć jak to się dzieje że jest 'minus' ? do 1/4 doszedłem sam ale minusa nie
potrafię rozgryźć
25 mar 22:38
Janek191:
Licznik jest dodatni, a mianownik ujemny , gdy x → −∞
25 mar 22:41
jakup: ok, czyli sam w sobie minus mi nie wyjdzie tylko muszę o nim pamiętać, dzięki
25 mar 22:43
Adamm: wyjdzie, po prostu Janek191 źle napisał
√x6+x3+1=|x3|√1+1/x3+1/x6=−x3√1+1/x3+1/x6
25 mar 22:45
jakup: Super, teraz widzę w tym sens. Dziękuje
25 mar 22:49