Oblicz przez cześci
Krzyś : ∫xcosx/sin2x dx
Mam taka całke da sie ja jakoś szybko policzyć przez części bo mi to poszło bardzo żmudnie
25 mar 22:25
Krzyś : ∫xcosx/sin2x dx
25 mar 22:25
karty do gry: u = x , v' = cosx/sin2x
25 mar 23:01
Krzyś : racja
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a tak przy okazji jak policzyć taką calke ∫1/(t
2+1)
2 dt
25 mar 23:06
karty do gry: = ∫1/(t2 + 1) dt − ∫t2/(t2 +1)2 dt
Drugą liczysz przez części : u =t , v' = 5/(t2 + 1)2
25 mar 23:16
Krzyś : nie bardzo
25 mar 23:24
Jack: | 1 | |
wykorzystujemy wiadomosc, ze tg2x+1 = |
| |
| cos2x | |
t = tg u
| 1 | | 1 | |
... = ∫ |
| * |
| du = |
| (tg2u+1)2 | | cos2u | |
| 1 | |
= ∫ cos4u * |
| du = ∫ cos2u du |
| cos2u | |
25 mar 23:38