Relacje
Qto: Weźmy relację R w zbiorze Z określoną w następujący sposób: (m, n) ∈ R wtedy i tylko wtedy,
gdy m3−n3 ≡ 0 (mod 5). Które z własności (Z), (P Z), (S), (AS) i (P) ma ta relacja?
Jak mogę sobie zapisać tę relację? Jako m3−n3=5k? Co dalej? Proszę o pomoc.
25 mar 21:44
Adamm: na pewno zwrotność, symetryczność oraz przechodniość
25 mar 21:54
Qto: No dobrze, ale jak to wykazać?
25 mar 23:55
Qto: Ktoś ma jakiś pomysł?
26 mar 14:19
Pytający:
Po mojemu możesz zapisać mRn ⇔ m3−n3=5k, k∊ℤ.
1. Zwrotność:
mRm ⇔ m3−m3=5k
m3−m3=0=5*0
Zatem R jest zwrotna i nie jest przeciwzwrotna.
2. Symetryczność:
mRn ⇔ m3−n3=5k ⇔ n3−m3=−5k ⇔ nRm
Zatem R jest symetryczna i nie jest antysymetryczna (m, n mogą być różne, a wciąż zachodzi
mRn⇔nRm).
3 Przechodniość:
mRn ⇔ m3−n3=5x
nRk ⇔ n3−k3=5y
m3−k3=(5x+n3)−(n3−5y)=5(x+y) ⇒ mRk
Zatem R jest przechodnia.
26 mar 14:51