Geometria wykaż że
Grześ:

Wykaz, że jeżeli a, b, c są długościami boków trójkąta leżącymi na przeciwko odpowiednio
kątów o miarach α≤β≤γ to a≤b≤c.
25 mar 21:02
Powracający: Grzes masz udowodnic ze naprzeciwko mniejszsego boku lezy mniejszy kąt
25 mar 21:15
Grześ: Widzę, że doszedłeś do tego samego co ja
25 mar 21:19
Eta:
Z tw. sinusów
a=2Rsinα , b= 2Rsinβ, c=2Rsinγ i funkcja sinus na przedziale (0, π/2) jest rosnąca
to
a≤b≤c ⇒................
25 mar 21:20
Grześ: Dziękuje
25 mar 21:23
Eta:
25 mar 21:27
Powracający:

twierdzenie
W kazdym trojkacie naprzeci wiekszsego boku lezy wiekszy kat
Zalozenie
Bok BC >boku AC
Teza kat BAC>kąta ABC
Dowod
jesli bok AC jest < od BC to na boku BC mozemy odlozyc odcinek CD rowny CA
Polaczmy teraz punkt D z punktem A . Otrzymamy trojkat rownoramienny w ktorym kąty CDA i
CAD sa rowne
Ale kąt CDa jako kąt zewntrzny trojkata ABD jest wikszy od kąta ABC wobec czego i kąt CAD
jest wiekszy od kąta ABC
Poniewaz kąt CAD stanowi tylko czesc kąta BAC wiec kąt BAC jest wiekszy od kąta CAd a tym
samym od kąta CDA
A wiec jest tym bardziej wiekszy i od kąta ABC (poniewaz kąt ABC jest jeszce mniejszy od kąta
CDA) cnd
Tak samo dowiesc pozostalych bokow i kątow .
25 mar 21:46