całka nieozaczona
Monika: Czy ta całka jest dobrze obliczona?
∫ (dx / 1+ex)
podstawienie : 1+ex = t ; dt=ex dx ; dx=dt/2
∫ 1/t * dt/ex −> ∫1/(t2−t)dt −> ∫ dt/ (t−1/2)2 − 1/4
podstawienie : u=t−1/2 ; du=dt
∫ 1 / u2 − (1/2)2 du −> ln | (t−1)/t | −> ln | ex / 1+ ex | +C
25 mar 20:06
Jerzy:
Żle.
25 mar 20:10
Monika: A jak dobrze ją obliczyć?
25 mar 20:13
Monika: Jakie podstawienie jest dobre?
25 mar 20:16
25 mar 20:16
Jerzy:
| | ex | |
= ∫ |
| dx i teraz podstaw ex = t |
| | ex(1+ex) | |
25 mar 20:17
'Leszek: | | dt | |
Podstawienie : 1+ex = t ⇒ ex dx = dt ⇒ dx = |
| |
| | t−1 | |
i przez ulamki proste :
25 mar 20:21
Monika: zrobiłam rozkładem na ułami proste i wyszedł mi wynik
1/ ln | √1+ex −1 / √1+ex + 1 | − ln √1+ex
a powinien być x−ln(ex +1)
25 mar 20:31
Monika: już widzę swój błąd, dziękuję
25 mar 20:38