na dowód
wykaz: Wiadomo,że a>0 i b<0 i 3b2 +8ab.Wykaż, że 3a−2b / a+2b =11
Jak to zrobic?
wiem ,tylko ,że trzeba wyznaczyc założenie i dowód a potem co?
25 mar 19:45
Janek191:
Popraw treść zadania.
25 mar 19:46
wykaz: 3b2 = 3a2 + 8ab zle spojrzalam
25 mar 19:48
kochanus_niepospolitus:
ten ułamek też by wypadało POPRAWNIE zapisać (chociażby nawiasy użyć byś mógł/−a)
25 mar 20:16
wykaz: ojej czepiacie sie o byle co...
25 mar 20:18
Janek191:
Tak jak jest napisane oznacza
25 mar 20:20
wykaz: Nie...(3a−2b) / (a+2b) =11
25 mar 20:23
25 mar 20:24
Eta:
Założenie : a>0 i b<0 i 3b
2=3a
2+8ab
Dowód:
3
b2−8a
b−3a
2=0 Δ
b= 64a
2+36a
2=100a
2 √Δ=10a
| | 8a+10a | |
b= |
| = 3a>0 −−− odrzucamy bo b<0 |
| | 6 | |
| | 8a−10a | | 1 | |
lub b= |
| = − |
| a <0 |
| | 6 | | 3 | |
| | 3a−2b | | | | *3 | | 9+2 | |
L= |
| = |
| / |
| = |
| =11=P |
| | a+2b | | | | *3 | | 3−2 | |
c.n.w
25 mar 20:35
Eta:
A tyle było .......... i ..... ma w ....
25 mar 21:21
Powracający: zeszycie ?
25 mar 21:29