Wykaż,że...
Krakus: Czy mógłby ktoś pomóc z takim zadaniem: wykaz,że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y takich
ze (x −1)2 + (y +2)2 = 2, prawdziwa jest nierówno. y+1≤x
25 mar 19:13
....e:

(x −1)
2 + (y +2)
2 = 2,
okrąg o środku S=(1,−2) i r=
√2
y+1≤x⇔
y≤x−1 punkty płaszczyzny na prostej y=x−1 i poniżej tej prostej
25 mar 21:20
'Leszek: Nalezy to wykazac analitycznie czyli wyznacz z pierwszego warunku y i podstaw
do drugiej nierownosci , po przeksztalceniach otrzymasz , ze x2≥ 0 i to bedzie
wykazanie ,rysunek moze byc jedynie pomocniczy .Zaden nauczyciel ani na
maturze nie zalicza Ci samego rysunku
25 mar 21:34