Całka
wms: Potrzebuje o jak najprostsze rozwiązanie całki
25 mar 18:56
Adamm: mamy wzór
| | 1 | | 1 | 1 | | n−2 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
|
| ctgx+ |
| ∫ |
| dx |
| | sinnx | | n−1 | sinn−2x | | n−1 | | sinn−2x | |
można go wyprowadzić licząc przez części
| | 1 | | 1 | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
|
| *ctgx+ |
| ∫ |
| dx |
| | sin3x | | 2 | sinx | | 2 | | sinx | |
| | 1 | | sinx | | sinx | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=∫ |
| dx=... |
| | sinx | | sin2x | | 1−cos2x | |
podstawienie t=cosx i rozkład na ułamki proste
25 mar 19:17
25 mar 19:20
Adamm: albo podstawienie t=tg(x/2)
| | (t2+1)3 | | 2 | | (t2+1)2 | |
∫ |
| * |
| dt=∫ |
| dt |
| | (2t)3 | | 1+t2 | | 4t3 | |
i teraz rozkład uprościć mianownik i rozkład na ułamki proste
25 mar 19:20
Jerzy:
| | sinx | |
Prościej.... =∫ |
| dx i podstawienie cosx = t |
| | (1−cos2x)2 | |
25 mar 19:23
Adamm: hmm... faktycznie
Jerzy
25 mar 19:24
Mariusz:
Wzór redukcyjny można wyprowadzić analogicznie do tego jak się wyprowadzało wzór redukcyjny
na całkę z tego ułamka prostego (wielokrotny trójmian kwadratowy nierozkładalny)
zapisując jedynkę z licznika za pomocą jedynki trygonometrycznej , rozbijając na sumę całek,
skracając licznik z mianownikiem w jednej a drugą całkując przez części
| | x | |
Tutaj całkiem niezły efekt daje podstawienie t=tg( |
| ) co Adam pokazał |
| | 2 | |
25 mar 21:30
Jerzy:
Tak...daje "super efekt".
25 mar 23:08