rachunek różniczkowy
Pati18773: Zbadaj ciągłość funkcji:
2x−1 dla x>1
f(x)=
| | 2 | | −3x−1 | |
wiec tak |
| −3= |
| x≠−1 |
| | x+1 | | x+1 | |
| | −3x−1 | |
dla x≤1 funkcja |
| jest ciągła w dziedzinie |
| | x+1 | |
dla x>1 funkcja 2x−1 jest ciągła bo liniowa
obliczyłam granice w x
0=1
dla 1
− wyszło mi −2
dla 1
+ wyszło mi 1
a f(1)=−2
czyli funkcja nie jest ciągła ?
25 mar 18:08
powrócony z otchłani:
Oczywiscie ze nie jest.
prawidlowy wniosek
25 mar 18:11
Pati18773: z tą dziedziną x≠−1 nic nie trzeba robić ?
25 mar 18:15
Pytający:
Jak napisałaś, x=−1 nie należy do dziedziny, więc nie może być mowy o ciągłości/nieciągłości w
tym punkcie.
25 mar 19:10