prosta równoległa do płaszczyzny
czapeczka: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(1, 0, 1), równoległej do płaszczyzny 3x −
2y − 3z +3 = 0, przecinającą prostą (x−2)= (−y+1)/2 = (z+2)/2
25 mar 17:41
powrócony z otchłani:
1) wyznaczasz plaszczyzne rownolegla do danej plaszyzny ktora zawiera punkt A
2) wyznaszczasz punkt wspolny tej plaszczyzny z dana prosta
3) wyznaczasz rownanie prostej przechodzacy przez dwa punkty
25 mar 18:06
czapeczka: 1) wychodzi mi 3x − 2y − 3z − 22 = 0
2) Punkt to (−14,10,16) ?
3) nie wychodzi mi nic...
w 2) rozumiem, przyrównuję płaszczyzny z 1) do prostej podanej w poleceniu? tylko zamieniam
prostą na postać parametryczną?
jeszcze w jakiejś wersji punkt mi wyszedł (14, −23, 22)
25 mar 19:14
Mila:
Masz może odpowiedź? Liczę.
25 mar 20:51
Mila:

1) π
1: 3x − 2y − 3z +3 = 0
n
→=[3, −2,−3] wektor normalny danej płaszczyzny
π
2: 3*(x−1)−2y−3*(z−1)=0
3x−3−2y−3z+3=0
π
2: 3x−2y−3z=0
π
2||π
1 i A(1, 0, 1)∊π
2
2) dana prosta:
| | x−2 | | y−1 | | z+2 | |
k: (x−2)= (−y+1)/2 = (z+2)/2⇔ |
| = |
| = |
| |
| | 1 | | −2 | | 2 | |
Równanie parametryczne :
x=2+t,
y=1−2t,
z=−2+2t i t∊R
3) punkt przecięcia prostej k z π
2
3*(2+t)−2*(1−2t)−3(−2+2t)=0
6+3t−2+4t+6−6t=0⇔t=−10
B=(2−10,1−2*(−10),−2+2*(−10))=(−8 ,21 −22)
4)A(1, 0, 1)
AB
→[−9,21,−23]
Szukana prosta :
m:
x=1−9s
y=21s
z=1−23s, s∊R
25 mar 21:04
czapeczka: Odpowiedź jaką mam: (x−1) = y/(−3) = (z+1)/3
jutro przejrzę Twoje rozwiązanie, dziś mam dość, muszę się z tym przespać...
25 mar 21:26
czapeczka: ok, już rozumiem − mam inny wynik, ale wynika to z przyjęcia innego wektora kierunkowego.
Dziękuję
26 mar 14:05