sinus cosinus
Poszukiwacz: Witam,
Z jednego równania wyszło mi , że x1= 5/4 π + 2kπ, a z drugiego x2= −1/12 π + 1/3 k1π.
Kiedy x1 = x2 ?
25 mar 17:40
Jerzy:
Porównaj i policz k ( musi być liczbą całkowitą)
25 mar 17:42
Adamm: (5/4)π+2k1π=(−1/12)π+(1/3)k2π
15+24k1=−1+4k2
4+6k1=k2
czyli na przykład jeśli k1=0 to k2=4, k1=1 to k2=10 itd.
25 mar 17:46
Poszukiwacz: To mi wyszło,porównałem obyda, a wybik kończowy to 4+6k=k1
25 mar 17:47
Poszukiwacz: czyli pierwsze miejsce, w którym x1 = x2 jest w którym miejscu na osi x?
25 mar 17:48
Jerzy:
Nie ma takiego miejsca, bo:
| | 4 | |
4 + 6k = k ⇔ 5k = −4 ⇔ k = − |
| , a to nie jest liczbą całkowitą. |
| | 5 | |
25 mar 17:54
Poszukiwacz: dzięki
25 mar 17:57
Adamm: Jerzy, pomyśl jeszcze raz
25 mar 17:59
Jerzy:
Adamm ... dobrze byłoby znać treść zadania.
25 mar 18:01
Poszukiwacz: układ równań:
a) cos(x−45)= −1
b) sin6x=1
25 mar 18:11
Poszukiwacz: obliczyć x.
Dla
a) x1= 5/4 π + 2kπ
b) x2= −1/12 π + 1/3 k1π.
I teraz pasowałoby znaleźć część wspólną.
25 mar 18:12
Jerzy:
Nie ma żadnego k1.
25 mar 18:21
Jerzy:
A do tego złe rozwiązania.
25 mar 18:23
Poszukiwacz: k1 w sensie, że wspólna część tych dwóch nie musi być dla tego samego k, tylko dla innej
liczby całkowitej.
25 mar 18:28
Jerzy:
W obydwu rozwiązaniach ( poprawych) ma być k.
25 mar 18:39