Uklad rownan
Powracający: Zadanie maturalne
Znajdz wszystkie pary liczb calkowitych (x,y) spelniajacych uklad rownan
{x+y=6
{2x+3y=25
x+y=6 to x=6−y
26−y+3y=25
teraz y musi nalezec do zbioru {0,1,2,3 ,4 ,5, 6 } zeby suma 2x+3y=25 czyli byla calkowita
bo i innym wyadku suma ta bedzie liczba wymierna +
wiec y=2 bo 24+32=25
Dobrze ?
25 mar 16:58
kochanus_niepospolitus:
dlaczego przyjąłeś, że szukasz tylko w zbiorze liczb całkowitych DODATNICH ?
25 mar 17:18
kochanus_niepospolitus:
(po prostu nie podałeś powodu ... a powód jest oczywisty, tylko go nie podałeś

)
25 mar 17:18
kochanus_niepospolitus:
a poza tym to dobrze
25 mar 17:19
Powracający: | | 1 | |
Wiesz bo jak wezme liczbe calkowita ujemna to dostane ulamek bo np 2−5 = |
| |
| | 32 | |
Nie wiem czy CI o to chodzi ?
25 mar 17:27
powrócony z otchłani:
Tak . Oto chodzilo mi.
Tylko trza by bylo jakos ladnie to sformułowac
25 mar 18:01