sfera & płaszczyzna
czapeczka: Wyznacz środek i promień okręgu powstałego z przęcięcia sfery (x−1)2 + (y−5)2 + (z+1)2 = 100
z płaszczyzną 2x − 3y + 6z − 30 = 0
Użyłam wzorów skróconego mnożenia i przeniosłam 100 w pierwszym równaniu, żeby móc je
przyrównać, ale nic z tego sensownego nie wyszło. Jakaś wskazówka?
25 mar 16:19
Jerzy:
Środek okregu, to punkt przecięcia prostej prostopadłej do płaszczyzny i przechodzacej
przez środek sfery. Promnień wyznaczysz z tw. Pitagorasa.
25 mar 16:33
Jerzy:
Prosta:
x = 1 + 2t
y = 5 − 3t
z = −1 + 6t
Podstawiamy do równania płaszczyzny:
2(1 + 2t) − 3(5 − 3t) 6(−1 + 6t) − 30 = 0 ⇔ t = 1
Srodek okręgu:
x = 1 + 2 = 3
y = 5 − 3 = 2
z = −1 + 6 = 5
S(3,2,5)
a z promieniem to już chyba dasz sobie radę.
25 mar 17:05
czapeczka: Obliczyłam środek S(3,2,5), nad promieniem jeszcze się męczę
25 mar 17:24
czapeczka: o jeju XD nie zauważyłam, że wcześniej to napisałeś... no właśnie dla mnie środek łatwiejszy, o
dziwo
Już chyba dziś robiłam takie zadanie, żeby właśnie podstawić do równania x, y, z razem z
parametrem t,a promień sam wychodził... ale teraz nie mam pojęcia, skąd on się bierze
25 mar 17:26
czapeczka: dobra już widzę...
25 mar 17:27
Jerzy:
Co skąd się bierze ?
25 mar 17:28
czapeczka: promień oczywiście √51, ale ja zamiast podstawić do równania strefy, na siłę wciskałam środek
strefy do prostej...
Dziękuję
25 mar 17:28