sfera
czapeczka: Napisz równanie sfery o promieniu 3, stycznej do płaszczyzny 2x + 2y + z + 3 = 0 w punkcie
(−3,1,1).
9 = ... ?
25 mar 15:44
jc: 2 (−3)+2+1+3 = 0, a więc punkt (−3,1,1) faktycznie leży na rozpatrywanej płaszczyźnie.
Wektor (2,2,1) jest prostopadły do płaszczyzny i ma długość 3.
Środek sfery będzie więc leżał w punkcie (−3,1,1)+(2,2,1)=(−1,3,2)
lub w punkcie (−3,1,1)−(2,2,1)=(−5,−1,0).
Równania sfer stycznych:
(x+1)2+(y−3)2+(z−2)2=9,
(x+5)2+(y+1)2+z2=9.
25 mar 15:58
czapeczka: dziękuję ślicznie
25 mar 16:12