Oblicz, podaj sposób
Ppp:
25 mar 15:44
Janek191:
25 mar 15:50
Ppp: tyle to ja też umiem
25 mar 15:53
Ppp: jak teraz odczytać z tego dokładne wartości?
25 mar 15:57
kochanus_niepospolitus:
haha
| | √2 | |
cosx = |
| ⇒ x =  |
| | 2 | |
| | √2 | |
to teraz (patrząc na wykres) napisz dla jakiego kąta cosx = − |
| |
| | 2 | |
25 mar 15:59
Ppp: | | π | |
x = |
| dla pierwszego przypadku bez minusa |
| | 4 | |
a jak jest minus to co, wykres mi nie poda konkretnej wartości
25 mar 16:02
kochanus_niepospolitus:
ze wzorów redukcyjnych wiesz, że:
cos(180 − α) = cos α
ewentualnie jeszcze skorzystaj z cos(90+α) = −sinα
25 mar 16:08