Wyznacz asymptoty wykresu funkcji f
masticgum: e) f(x)=1/ x−√x
f) f(x)=√1+x2+x
25 mar 14:48
kochanus_niepospolitus:
1o dziedzina funkcji
2o parzystość/nieparzystość (ale patrz dziedzina)
3o
asymptoty pionowe: limx−>xo+ f(x) (i lewostronna także) gdzie xo to punkty 'wypadające' z
dziedziny bądź krańce dziedziń
4o
asymptoty poziome: limx−> +/− ∞ f(x) (jeżeli dziedzina nie jest jakoś ograniczona)
5o
ukośne −−− jeżeli nie wyjdzie jakaś z poziomych
25 mar 14:52
kochanus_niepospolitus:
wzory na ukośne:
lim
x−> +/− ∞ f(x) − ax = b
wzór asymptoty: y = ax + b
25 mar 14:53
masticgum: Nie umiem poiliczyć limesa przy x → ∞ w tej funkcji z podpunktu f)
26 mar 10:34