sumowanie
tomasz: Mam problem z obliczeniem
∑(od k=1 do n)3k−1
Czy mógłby mi ktoś pomóc?
25 mar 14:39
kochanus_niepospolitus:
suma skończonego ciągu geometrycznego = .... wzór
25 mar 14:42
tomasz: | | 1−3n | | 1 | |
Sn=1* |
| = − |
| (1−3n) ? |
| | 1−3 | | 2 | |
Czy dobrze?
25 mar 14:51
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | |
tak ... ale zapisz − |
| (1−3n) = |
| (3n − 1) |
| | 2 | | 2 | |
żebyś nie pomyślał przypadkiem, że suma będzie wartością ujemną
25 mar 14:54
kochanus_niepospolitus:
niee
jest źle
jest suma do 'n'
więc ostatni wyraz to 3n−1
25 mar 14:55
25 mar 14:56
kochanus_niepospolitus:
si
25 mar 15:00
tomasz: dziekuje
25 mar 15:03
Pytający: | | 3n−1 | |
Pierwsza odpowiedź dobra, |
| . Jest tu suma n wyrazów, nie n−1 wyrazów. |
| | 2 | |
@kochanus sam sobie mącisz
25 mar 15:03