Proszę o rozwiazanie
xxxc: Oblicz wartości współczynników b i c funkcji kwadratowej f(x)=2x2+ bx +c, wiedząc że największa
wartością funkcji f na przedziale x∊<0;3> jest f(3)=4, zaś najmniejszą wartością funkcji f
osiąga dla argumentu x=5/4.
25 mar 14:38
kochanus_niepospolitus:
f(3) = 4
z tego układu równań wyliczysz b i c
25 mar 14:43
Eta:
f(x)= 2x2−5x+1
b= −5 , c=1
25 mar 14:54
Eta:
| | −b | | −b | | 5 | |
xw= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ b= −5 |
| | 2a | | 4 | | 4 | |
y=2x
2−5x+c i f(3)=4 ⇒ 4=2*3
2−5*3+c ⇒ c=.........
i po b
ólu
25 mar 15:10
xxxc: Eta, bardzo dziękuję za pomoc!
25 mar 15:33
Eta:
25 mar 15:40