Płaszczyzny cd
czapeczka: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(1,1,1), równoległej do płaszczyzny π: 2x +
3y − z +18 = 0 i przecinającą prostą k: (x−2)/3 = (y−1)/2 = (z−3)
Proszę o pomoc.
25 mar 14:38
....e:
π: 2x + 3y − z +18 = 0
1) Równanie płaszczyzny równoległej do π i przechodzącej przez A=(1,1,1)
2*(x−1)+3*(y−1)−(z−1)=0
2x−2+3y−3−z+1=0
2x+3y−z−4=0
2)
Punkt przebicia płaszczyzny π przez prostą k:
x=2+3t
y=1+2t
z=3+t , t∊R
2(2+3t)+3(1+2t)−(3+t)−4=0
4+6t+3+6t−3−t−4=0
t=0
B=(2,1,3)
3) Prosta
AB→[1,0,2] wektor kierunkowy prostej
Równanie :
x=1+s
y=1
z=1+2s, s∊R
25 mar 21:37
czapeczka: dzięki
26 mar 14:04