podstawy, płaszczyzny
czapeczka: Napisz równanie płaszczyzny zawierającej oś Oy, równoległej od punktów (2,7,3) i (−1,1,0).
Zadanie zapewne banalnie proste.
Policzyłam wektor tych dwóch punktów [3,6,3]
A dalej nie jestem pewna, czy:
− powinnam pomnożyć powyższy wektor razy wektor [0,1,0]?
− powinnam zrobić coś mniej głupiego?
bo nic mądrego mi nie wyszło...
25 mar 14:34
Jerzy:
Tak ... i to będzie wektor normalny szykanej płaszczyzny.
25 mar 14:46
czapeczka: Miałam zły znak, dlatego wychodziła mi inna odpowiedź. Mam płaszczyznę równą x − z = 0, ale nie
wiem, skąd jeszcze w odpowiedziach 3x − z = 0
25 mar 14:51
Jerzy:
A czy dobrze przepisałaś treść zadania ?
Płaszczyzna nie może być równoległa do punktu .
25 mar 15:11
czapeczka: Znowu masz rację, ale taki błąd, że musiałam czytać kilka razy, by to zauważyć.
powinno być RÓWNOODLEGŁEJ od punktów...
25 mar 15:16
Jerzy:
Teraz rozwiązeniem są dwie płaszczyzny.
25 mar 15:29
czapeczka: a jak je wyliczyć?
25 mar 15:35
Mila:
π:
Ax+Cz+D=0 , (0,0,0)∊π
π: Ax+Cz=0
| |A*2+C*3| | | |A*(−1)+C*0| | |
| = |
| |
| √A2+C2 | | √A2+C2 | |
|2A+3C|=|A|
2A+3C=A lub 2A+3C=−A
A=−3C lub A=−C
π:
−3Cx+Cz=0 lub −Cx +Cz=0
3x−z=0 lub x−z=0
25 mar 16:43
czapeczka: No tak...
Właściwie to zadanie z liceum...
Dziękuję
25 mar 17:35