oblicz
Millenium: 1.oblicz:
43−12x2+9=27
2.oblicz
W(x)=x3+4x2−7x−28
20 sty 18:21
Atos:
2) W(x)= x2(x+4) −7( x+4)= (x+4)(x2−7) = ( x+4)(x−√7)(x+√7)
podaj teraz pierwiastki tego wielomianu
1) popraw treść zadania!
20 sty 19:03
Millenium: tresc zadania jest roawiąż równanie
20 sty 19:09
Atos:
Coś mi nie pasuje w tym 1 zad.
popraw :
czy przypadkiem nie powinno być:
4x3 −12x2 +9x= 27
napisz , czy tak ?
20 sty 19:14
Millenium: tak dobrze mowisz sorki
20 sty 19:16
Atos:
omg

.... to ja mam to zgadywać ?

1) 4x
3−12x
2 +9x −27=0
4x
2( x−3) +9( x −3)=0
( x−3)( 4x
2+9)=0
x= 3 bo 4x
2 +9=0 −−− sprzeczność w zb. R
odp: x =3 jest rozwiązaniem tego równania
20 sty 19:19
Millenium: no nie sorki

20 sty 19:25
Atos:
20 sty 19:26
Millenium: 

dzieki
20 sty 19:27
Millenium: o pomozesz mi jeszcze z czyms
20 sty 19:27
Millenium: Wielomiany P(x)=4x3−12x2 +9x oraz W(x)=x(ax+b)2 są równe.Wyznacz a i b
20 sty 19:29
Julek:
4x
3 − 12x
2 + 9x = x(a
2x
2 + 2axb + b
2)
4x
3 − 12x
2 + 9x = a
2x
3 + 2abx
2 + b
2x
a
2 = 4
2ab= −12
b
2 = 9
ze wzoru skróconego mnożenia :
a
2 + 2ab + b
2 = 4 − 12 + 9
(a+b)
2 = (2 − 3)
2
a= 2
b=−3
Pozdrawiam
20 sty 19:38
20 sty 19:43
Atos:
Można też tak

P(x) = x( 4x
2 −12x +9) = x(
2x
−3)
2
i W(x) = x ( ax+b)
2 to
a= 2 b= −3
20 sty 19:43
Atos:
20 sty 19:49