Granica
MysteriousCore: Możecie mi wyjaśnić w jaki sposób dojść do wyniku 1/2013 w granicy:
lim (n−>∞) = (n+1)*(2013n − 2012n)/n*(2013n+1 − 2012n+1)
25 mar 14:29
Janek191:
| | ( n +1)*(2013n − 2012n) | |
an = |
| ? |
| | n*( 2013n+1 − 2012n+1) | |
dzielimy licznik i mianownik przez 2013
n
25 mar 14:34
kochanus_niepospolitus:
| | (n+1)*(2013n − 2012n) | |
lim |
| = |
| | n*(2013*{n+1} − 2012n+1 | |
| | n+1 | | 2013n − 2012n | |
= lim |
| * |
| |
| | n | | 2013*2013n − 2012*2013n | |
w pierwszym ułamku wyłącz 'n' (wiadoma w najwyższej potędze)
w drugim wyłącz 2013
n (największa liczba podnoszona do potęgi 'n' )
I liczysz granicę
25 mar 14:35
MysteriousCore: Faktycznie, nie zauważyłem tego, dzięki!
25 mar 14:50