Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
nicnieumiem: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 9√3
a pole powierzchni bocznej równe jest 63.
Oblicz długość wysokości ściany bocznej ostrosłupa
25 mar 14:10
Jerzy:
1) oblicz krawędź podstawy
| | 1 | |
2) Pb = 3* |
| a*h → i oblicz: h |
| | 2 | |
25 mar 14:12
Janek191:
więc a = 6
3*0,5*6 *h
b = 63 ⇒ h
b = 7
25 mar 14:13
nicnieumiem: Krawędź to 6. Nie wiem, czy dobrze. Dlaczego przed wzorem trzeba pomnożyć razy 3?
25 mar 14:14
Jerzy:
Bo są 3 ściany boczne.
25 mar 14:14
Janek191:
3 ściany boczne
25 mar 14:14
nicnieumiem: Jejku, zrobiłam to zadanie myśląc, że chodzi o pole powierzchni jednej ściany bocznej, dlatego
wyszło
mi 21 i dziwię się, gdzie popełniłam błąd...
25 mar 14:15