Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
masticgum: e) f(x)=x2−2/x
f) f(x)=4x+1/x
25 mar 14:04
Janek191:
Napisz porządnie używając litery U
| | 2 | | x2 − 2 | |
f(x) = x2 − |
| , czy |
| ? |
| | x | | x | |
25 mar 14:05
Jerzy:
1) Określ dziedzinę
2) Policz pochodną
3) Analizuj znak pochodnej.
25 mar 14:07
masticgum: Jerzy: mam problem z punktem 3, wychodzi mi f'x=2(x3+1) / x2
Janek191: to pierwsze, nie wiem jak mam to napisać dobrze?
25 mar 14:18
Janek191:
Wpisz a otrzymasz → Kliknij po więcej przykładów
25 mar 14:20
kochanus_niepospolitus:
masticgum −−− mianownik >0 ... więc o znaku pochodnej mówi nam znak licznika ... liczysz
25 mar 14:22
Jerzy:
Ale interesuje nas tylko znak pochodnej w dziedzinie funkcji.
25 mar 14:23
masticgum: ok dzięki, już wszystko wporzo
25 mar 14:46