Zadanie z podstawówki
Baśka: Cześć! Miałam pomóc bratu z matmą, ale zgubiłam się w jednym zadaniu. Czy ktoś życzliwy mógłby
mi wyjaśnić jak je obliczyć? Wiem, że banalne, ale coś mi nie wychodzi.
Ania kupiła 2 paczki ciastek po 3,80 i kilka lizaków po 1,45. Za zakupy zapłaciła 15 złotych.
Ile lizaków kupiła?
25 mar 13:57
Jerzy:
| | 15 − 2*3,8 | |
2*3,8 + x*1,45 = 15 ⇔ x = |
| |
| | 1,45 | |
25 mar 13:59
Baśka: Dziękuję, już wszystko jasne
25 mar 14:00
Janek191:
2*3,80 + 1,45 x = 15 / * 100
760 + 145 x = 1 500
145 x = 1 500 − 760
145 x = 740 / : 145
x ≈ 5,1
x = 5
=====
25 mar 14:01
kochanus_niepospolitus:
Basiu − to coś kiepsko z tą pomocą skoro sama się pogubiłaś w zadaniu młodszego brata, nie
sądzisz ?!
25 mar 14:20