matura podstawowa
Tomaszek: Skala Richtera służy do określania siły trzęsień Ziemi. Siła ta opisana jest wzorem
| | A | |
R=log |
| , gdzie A oznacza amplitudę trzęsienia wyrażoną w cm, A0=10−4cm jest stałą |
| | A0 | |
nazwaną amplitudą wzorcową. 27 Lutego 2010 roku w Chile miało miejsce trzęsienie ziemi o sile
8,8 w skali Richtera.Oblicz amplitudę trzęsienia ziemi w Chile i rozstrzygnij czy jest ona
większa , czy − mniejsza od 100 m.
log A * 10
4= logA+log10
4 = logA+4
logA=4,8
10
4,8cm=A
10
4,8cm > 100m
dobrze?