Policz granicę
Grzegorz: Proszę uprzejmie o policzenie dokładne tej granicy, krok po kroku.Próbowałem robić to sam ale
nie wychodził mi poprawny wynik.
lim (x dąży do nieskończoności) (3√2x2 −x3 + x)=
25 mar 13:44
25 mar 14:17
Grzegorz: Czy mógłby ktoś rozpisać dokładniej część liczenia pochodnej? Chodzi mi głównie o licznik− nie
wiem jak to zostało policzone.
27 mar 20:37
Pytający:
| | 1 | |
(3√2/x−1+1)'=(3√2/x−1)'+(1)'=((2/x−1)1/3)'+0= |
| *(2/x−1)−2/3*(2/x−1)'= |
| | 3 | |
| | 1 | | −2x−2+0 | | −2 | |
= |
| *((2x−1)'+(−1)')= |
| = |
| |
| | 3(2/x−1)2/3 | | 3(2/x−1)2/3 | | 3(2/x−1)2/3x2 | |
28 mar 17:59