Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa
nicnieumiem: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest 6 razy dłuższa niż krawędź podstawy
a objętość tego ostrosłupa jest równa 4√3. Oblicz długość krawędzi podstawy ostrosłupa.
25 mar 13:42
Jerzy:
| | a2√3 | |
V = |
| *6a .... i oblicz: a. |
| | 4 | |
25 mar 13:44
Jerzy:
| | 1 | |
Jeszcze przed ułamkiem wstaw |
| ... zapomniałem . |
| | 3 | |
25 mar 13:44
Janek191:
| | 1 | | 1 | | a2√3 | |
V = |
| Pp * h = |
| |
| *6a = 0,5 a3√3 = 4√3 |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
więc a
3 = 8
a = 2
h = 12
25 mar 13:45
nicnieumiem: Dlaczego tak?
25 mar 13:46
nicnieumiem: Okej, rozumiem
25 mar 13:47
Janek191:
Masz wszystko napisane
25 mar 13:47