płaszczyzny
czapeczka: Napisz równanie płaszczyzny α, wiedząc, że α jest prostopadłe do β i α jest prostopadłe do γ
oraz P0 ∊α, gdzie β: x − y +2z − 1 = 0, γ: 3x+y−z+2=0, P0(−1,2,1).
Naprowadziłby mnie ktoś na metodę rozwiązywania takiego zadanka?
25 mar 12:55
Jerzy:
Wektor normalny szukanej płaszczyzny jest iloczynem wektorowym wektorów normalnych β i γ.
Płaszczyzna bedie przechodzić przez punkt Po
25 mar 13:12
Jerzy:
Szukana płaszczyzna: − x + 6y + 4z − 17 = 0
25 mar 13:25
czapeczka: czyli wektor normalny tej płaszczyzny to [−1,−7,4] (po przemnożeniu wektorowo) i szukana
płaszczyzna ma wzór
−x −7y +4z + 9 = 0?
Nie mogę zapamiętać, czy ten wektor normalny to np. w przypadku β [1,−1,2]?
Jeśli tak, to dalej metodę miałam dobrą...
25 mar 13:31
Jerzy:
Ja się pomyliłem...tak, wektor normalny: [−1,7,4]
I teraz: −(x +1) −7(y − 2) + 4(z − 1) = 0
25 mar 13:34
czapeczka: OK, dzięki, głównie mam problem chyba z tym wektorem w zapisie równania krawędziowej prostej,
bo jak mam parametryczne i kanoniczne to wszystko jest na tacy i chyba za ciężko mi uwierzyć,
że tu też.
Dziękuję.
25 mar 13:37