płaszczyzny i proste
czapeczka: Napisz równanie płaszczyzny odległej od początku układu o √29 i prostopadłej do prostej: 2x −
u + z = 0, 6x − y + 7z = 0.
Szczerze mówiąc, nie wiem, jak się za to zabrać. Czy te dwie proste po przecinku to układ
równań? Polecenie mam zapisane dokładnie w taki sposób... Odpowiedź jest jedna.
25 mar 12:49
Jerzy:
Jest chyba błąd w treści zadania, powinno być i prostopadłej do płaszczyzny
25 mar 13:13
czapeczka: A jakby to się liczyło, gdyby w zadaniu było "do płaszczyzny"? Mam odpowiedź 3x + 4y − 2z +−
29 =0, może to rzeczywiście błąd.
Nie mam pojęcia, jakie tu wektory policzyć, czy co zrobić :<
25 mar 13:24
Jerzy:
Wektor normalny szukanej płaszczyzny, to iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych tych prostych.
Majac wektor normalny wykoszystujesz wzór na odległość płaszczyzny od punktu,
tutaj punktu: (0,0,0)
25 mar 13:27
czapeczka: wektor kierunkowy pierwszej prostej: [2,−1,1]
wektor kierunkowy drugiej prostej: [6,−1,7]
wektor normalny: [−6,−8, 4]
jeśli podstawię do tego punkt (0,0,0) to czy moja płaszczyzna nie wygląda przypadkiem tak: −6x
− 8y + 4z = 0
a wtedy we wzorze na odległość płaszczyzny od punku pojawia mi się w liczniku 0?
Nie wiem, jak 0 podzielone przez coś ma mi dać √29, a właściwie to, co wcześniej mam źle...
25 mar 13:48
Jerzy:
Przecież szukana płaszczyzna ma być odległa od punktu (0,0,0), a nie przechodzić przez ten
punkt.
25 mar 14:04
czapeczka: Chciałabym się wytłumaczyć zaćmieniem, ale to chyba ujemna inteligencja już XD
rzeczywiście, więc mam równanie: 58 = |−6x0 − 8y0 + 4z0 |
i mogę dobrać sobie dowolny punkt, który będzie to spełniał i użyć go do napisania równania
płaszczyzny?
25 mar 14:17
Jerzy:
Nie ...Twoja płaszczyna to: −6x + 8y + 4z + D
i teraz D wyznaczasz ze wzoru na odległość, podstawiając : x = 0 , y = 0 , z = 0
25 mar 14:20
Jerzy:
Oczywiście we wzorze na odległość.
25 mar 14:22
czapeczka: Dziękuję za cierpliwość, ja już etap załamania brakiem swojej wiedzy mam za sobą, teraz jeszcze
tylko 30 zadań do nauczenia się/zrobienia w ten weekend
25 mar 14:27