matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierównośc
help:
Wykaż, że dla liczb dodatnich a,b,c spełniona jest nierównośc
a − b
b − c
c − a
+
+
≥ 0
b + c
c + a
a + b
25 mar 12:26
relaa:
Dla ułatwienia niech a + b = x b + c = y a + c = z, wtedy otrzymamy nierówność postaci
z − y
x − z
y − x
+
+
≥ 0.
y
z
x
Wykorzystując nierówność między średnimi
z
x
y
+
+
y
z
x
z
x
y
≥ (
•
•
)
1
/
3
= 1
3
y
z
x
z
x
y
+
+
≥ 3
y
z
x
z
x
y
− 1 +
− 1 +
− 1 ≥ 0
y
z
x
z − y
x − z
y − x
+
+
≥ 0.
y
z
x
25 mar 12:52
help:
Dziena
!
25 mar 13:09