Ostrosłupy
dodo585: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym
promień R=4√3 i ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=60 stopni.
25 mar 12:06
kochanus_niepospolitus:
a co ma R (promień) do ostrosłupa prawidłowego TRÓJKĄTNEGO
25 mar 12:08
Jerzy:
1) Oblicz wysokość ściany bocznej h
2) Oblicz wysokość bryły H
| |
| = cosα , gdzie: x − wysokość podstawy. |
| h | |
25 mar 12:16
25 mar 12:17
dodo585: promień okręgu opisanego na podstawie * przepraszam, za niedopisanie.
25 mar 12:45
kochanus_niepospolitus:
skoro masz promień okręgu opisanego na trójkącie RÓWNOBOCZNYM ... to znasz bok ów trójkąta (i
jego pole)
skorzystaj z wiadomości które podał Jerzy i wylicz wysokość ostrosłupa
25 mar 12:52