granice
mat:
| | x2 | | x3 | | xn | |
lim (1−x+ |
| + |
| +...+ |
| )= |
| | 2! | | 3! | | n! | |
n→
∞
Jak obliczyc ile wynosi taka granica?
25 mar 11:49
kochanus_niepospolitus:
wskazówka ... szereg Maclaurina
25 mar 11:51
mat: wedlug mnie ex.
25 mar 11:56
kochanus_niepospolitus:
masz w granicy −x ... więc nie
25 mar 11:57
kochanus_niepospolitus:
chyba że ten minus znalazł się tam omyłkowo
25 mar 11:57
mat: Tam powinno byc
| | x2 | | x3 | | xn | | xk | |
lim((1−x+ |
| − |
| +...+ |
| =lim ∑n (−1)k |
| |
| | 2! | | 3! | | n! | | k! | |
n→
∞ n→
∞ k=0
25 mar 12:40
mat: I jak teraz?
25 mar 15:06
kochanus_niepospolitus:
to jest ten sam przykład co wcześniej (tyle że poprawione znaki)

(−1)
k *x
k = (−x)
k
więc granicą tego będzie
25 mar 15:08
mat:
Wiem, ze
n=0
n=0
n=0
n=0
tak?
25 mar 15:40
mat: | | xn | |
lim (∑∞ |
| )=lim (ex)=ex dobrze? |
| | n! | |
n→
∞ n=0 n→
∞
25 mar 15:53
kochanus_niepospolitus:
| | (−x)n | |
tak ... ale tutaj masz (patrz 15:40) ∑0∞ |
| |
| | n! | |
25 mar 15:56
mat: Zatem
| | (−x)n | |
lim ∑∞ |
| =lim e−x=e−x dobrze? |
| | n! | |
n→
∞ n=0 n→
∞
25 mar 16:18
kochanus_niepospolitus:
tak ... ale zapis jest 'do dupy'
| | (−x)k | |
limn−>∞ ∑k=0n |
| <−−− to jest prawidłowy zapis tego z czego |
| | k! | |
'zaczynaliśmy'
25 mar 16:30
kochanus_niepospolitus:
tam jest oczywście:
n
∑
k=0
25 mar 16:30
mat: Dziekuje.
25 mar 16:32
mat: Jeszcze mam takie pytanie:
suma jest od n=0 do
∞
| | xn+1 | | 1 | |
∫ ∑ |
| dx=∑ |
| ∫xn+1dx |
| | n! | | n! | |
Czy moge tak zrobic?
25 mar 16:36
kochanus_niepospolitus:
całka sumy = sumie całek ... oczywiście
w końcu (poniekąd) tak robiłeś już od dawien dawna:
∫(1+x+x
2) dx = ∫1 dx + ∫x dx + ∫x
2 dx
25 mar 16:39
kochanus_niepospolitus:
ale też możesz zrobić tak:
| | xn+1 | | x*n | |
∫ ∑ |
| dx = ∫ x*(∑ |
| dx = ∫ x*ex dx |
| | n! | | n! | |
25 mar 16:41