funkcja kwadratowa - zadania z wartoscia bezwgledna
Nina : 2 |x2 + 2x −5| =x−1
25 mar 10:43
kochanus_niepospolitus:
no i ?
25 mar 10:58
Nina : Czy mógłby ktoś rozwiązać ten przykład ?
25 mar 11:01
kochanus_niepospolitus:
1o
wyliczamy Δ w wartości bezwzględnej
obliczamy x1 i x2
2o
dzielimy na dwa warianty:
a) 'wartość w module' ≥ 0
i rozwiązujemy równanie
b) 'wartość w module' <0
i rozwiązujemy równanie
3o
patrzymy na to co wyszło ... nakładamy z założeniami z poszczególnych wariantów
i podajemy rozwiązanie
25 mar 11:07
Nina : 2 |x2 + 2x −5| =x−1
2 |x2 + 2x −5| − × +1 >0 v 2 |x2 + 2x −5| − x +1 <0
Można tak to rozwiązać?
25 mar 12:56
Jerzy:
To nie ma żadnego sensu
1) założenie: x −1 ≥ 0
2) miejsca zerowe trójmianu
3) Dla A ≥ 0 mamy: 2*A = x − 1
4) Dla A < 0 mamy: −2A = x − 1
A − trójmian kwadratowy.
25 mar 13:00
relaa:
Dlaczego z równania zrobiły Ci się nierówności?
Wystarczy zauważyć, że równanie 2|x2 + 2x − 5| = x − 1 ma rozwiązania dla x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1
2(x2 + 2x − 5) = x − 1 ∨ 2(x2 + 2x − 5) = 1 − x.
25 mar 13:01
Jerzy:

Można też graficznie
25 mar 13:03