nierownosc z parametrem
szejk: Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań nierówności jest przedział (3; 8).
(m2+2m−x)/(x−m2+1)>0.
Zapisałem że −(x−(m2+2m))(x−(m2−1))>0 i potem że (m2+2m>3 i m2−1<8) LUB (m2+2m<8 i
m2−1>3) , potem ze zbiorów wyszło że m należy (−4,−2)u(1,3) a tak na prawde to tylko m=−3 i
m=2 spełnia warunki. Czy tak nalezy to rozwiązać czy kombinowanie poszlo na marne?
25 mar 10:16
kochanus_niepospolitus:
nie ... nie należy tak rozwiązać tego zadania
| | m2+2m − x | |
zwłaszcza jeżeli miałeś |
| > 0 |
| | x − m2 + 1 | |
25 mar 10:20
szejk: może ktoś naprowadzić ?
25 mar 11:14
kochanus_niepospolitus:
założenie:
x ≠ m
2−1 (co by mianownik nie był przypadkiem =0)
1
o
niech x > m
2−1
| m2+2m−x | |
| > 0 ⇔ m2+2m−x > 0 |
| x−m2+1 | |
x > ....
2
o
niech x<m
2−1
| m2+2m−x | |
| > 0 ⇔ m2+2m−x < 0 |
| x−m2+1 | |
x < ....
25 mar 11:24