Bo mam zadanie maturalne
Zbadaj liczbe rozwiazan ukladu rownan
{x2−y2+a(x+y)= x−y+a
{x2+y2+x−1=0
w zaleznosci od parametru a ∊R
Niech f(a) bedzie funkcja ktora kazdej wartosci a∊R przyporzadkowuje liczbe rozwiazan tego
ukladu
Naszkicuj wykres tej funkcji
Po przeksztalceniach
{x−y+a)(x+y−1)=0
| 1 | 5 | |||
{(x+ | )2+y2= | |||
| 2 | 4 |
| 1 | √5 | |||
Drugie rownie to rownanie okregu o srodku (− | ) i r= | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 5 | |||
{(x+ | )2+y2= | |||
| 2 | 4 |
| 1 | 5 | |||
{(x+ | )2+y2= | |||
| 2 | 4 |
| 1 | ||
S=(− | ,0) | |
| 2 |
| √5 | ||
r= | ||
| 2 |
| |a−0,5| | ||
d= | ||
| √2 |
| |a−0,5| | √5 | ||
< | |||
| √2 | 2 |
| √10+1 | ||
2a−1<√10 to a< | ||
| 2 |
| 1−√10 | ||
2a−1>−√10 to a> | ||
| 2 |
| 1−√10 | 1+√10 | |||
a∊( | , | ) | ||
| 2 | 2 |
| 1−√10 | 1+√10 | |||
1 rozwiazanie gdy d=r to a= | lub a= | |||
| 2 | 2 |
| 1−√10 | 1+√10 | |||
0 rozwiazan gdy d>r to a(−∞, | )U( | ,∞) | ||
| 2 | 2 |
| 1−√10 | 1+√10 | |||
f(a)= 2 dla a∊(−∞, | )U( | ) | ||
| 2 | 2 |
| 1−√10 | 1+√10 | |||
f(a)=3 dla a= | lub a= | |||
| 2 | 2 |
| 1−√10 | 1+√10 | |||
f(a)=4 dla a∊( | , | ) | ||
| 2 | 2 |
czy tak bedzie wygladal ten wykres
| 1+√10 | |
≈1,08 | |
| 2 |
Co ja piszse
| 1−√10 | |
≈−1.08 | |
| 2 |
| 1+√10 | |
≈2,08 | |
| 2 |