skok w górę, środek masy
Alicja: Kobieta o masie 55 kg skacze pionowo w górę.
Szykując się do skoku, znajduje się w pozycji kucznej,
w której jej środek masy jest odległy od podłoża o 40 cm.
Gdy kobieta odrywa stopy od podłoża, jej środek masy znajduje się 90cm nad podłożem,
a w najwyższym punkcie skoku jest ona na wysokości 120cm.
a) ile wynosi średnia wartość siły, jaka działa na kobietę ze strony podłoża,
gdy odpycha się ona od ziemi?
b)Ile wynosi maksymalna wartość prędkości kobiety w czasie skoku?
Powinno się korzystać z siły zewnętrznej i zmiany energii wewnętrznej (nazwa poddziału),
ale nie mam pojęcia jak ruszyć.
Odpowiedzi: a) 860N, b) 2,4 m/s
25 mar 08:28
'Leszek: Δh
1 = 50cm , o tyle podnosi sie srodek masy podczas wstawania
Δh
2 = 30 cm , o tyle podnosi sie srodek masy podczas podskoku
b) mv
o2 /2 = mgΔh
2 ⇔ v
o =
√2gΔh2 ≈ 2,4 m/s ,
a) praca sily miesni nog W = F*S
oraz W = mv
o2/2 + mgS , S = Δh
1
| | mvo2 | |
Czyli sila F = |
| + mg ≈ 860 N |
| | 2Δh1 | |
25 mar 10:20