Objetosc i pole powierzchni bryly
Beatka14: Pomoże mi ktoś z zadankiem? Z góry dziękuję

Wyznacz objętość i pole powierzchni bryły obrotowej powstałej przez obrót trójkąta
rownoramiennego dookoła ramienia, wiedząc że ramię ma 30cm i jest nachylone do podstawy pod
kątem 60 stopni.
25 mar 08:21
'Leszek: Czyli jest to trojkat rownoboczny ,wykonaj rysunek i zauwazysz , ze powstala bryla
sklada sie z dwoch stozkow sklejonych podstawami .
Srednica bryly jest d = 2h , h − wysokosc Δ rownobocznego, wysokosc kazdego stozka
H = a/2 , a bok Δ rownobocznego .
25 mar 09:16
Beatka14: Dziękuję, czyli co muszę zrobić dalej?
25 mar 09:44
Krzysiek: policz całke
25 mar 09:49
Beatka14: Krzysiek
∫głupiaodpowiedź dx = ocena 1 + C
25 mar 09:54
'Leszek: Zadnej calki nie licz , podstaw podane dane do wzoru na objetosc stozka .
V = πr{2}*h/3 , r = a√3/2 , h = a , a = 30 cm
25 mar 09:58
Beatka14: V=10613,2?
25 mar 10:08