ilość liczb w zbiorze
pitos97: Ile jest liczb w zbiorze {1,2,3,.....2015}, które są podzielne przez 4 lub przez 10 lub przez
7?
zeby to zadanie wyszło musze mieć A∩B=100 i A∩B∩C=14 a nie wiem skąd sie to bierze pomocy
25 mar 02:06
Pytający:
A − podzielne przez 4
B − podzielne przez 7
C − podzielne przez 10
| | 2015 | | 2015 | |
|A∩B|=[ |
| ]=[ |
| ]=71 |
| | NWW(4,7) | | 28 | |
| | 2015 | | 2015 | |
|A∩C|=[ |
| ]=[ |
| ]=100 |
| | NWW(4,10) | | 20 | |
| | 2015 | | 2015 | |
|B∩C|=[ |
| ][ |
| ]=28 |
| | NWW(7,10) | | 70 | |
| | 2015 | | 2015 | |
|A∩B∩C|=[ |
| ]=[ |
| ]=14 |
| | NWW(4,7,10) | | 140 | |
|A∪B∪C|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|=503+287+201−71−100−28+14=806
25 mar 05:22
pitos97: Ale dlaczego jest 100 i 14 ? A nie 50 i 7 ?
25 mar 08:57
pitos97: Bo wiem jal to rozpisac ale nie wiem skad aie bierze 100 zamiast 50 i 14 zamiast 7
25 mar 08:58
powrócony z otchłani:
A ile wynosi NWW(4,10)

Podpowiem ... to NIE JEST 40
25 mar 09:01
pitos97: Ale dlaczego szukamy nww tego nie rozumiem
25 mar 10:36
kochanus_niepospolitus:
a co nam daje NWW ?
25 mar 10:55
pitos97: Ach no dobra daje nam liczby podzielne przez 4 i 10
25 mar 10:58
kochanus_niepospolitus:
dokładnie
25 mar 10:59