matematykaszkolna.pl
:) Metis: emotka
25 mar 00:36
kyrtap: emotka
25 mar 00:42
Alky: Podbijam emotka
25 mar 01:07
Metis: Jak tam Wam leci? emotka Dawno nie było nocek
25 mar 01:09
jakubs: Gdzie jest Hugo ?
25 mar 01:18
Metis: Ciekawe jak mu się wjedzie emotka Jak tam jakubs leci? emotka Pracujesz? Studiujesz? emotka
25 mar 01:22
jakubs: W sumie i studiuję i pracuję, przy okazji powoli zaczynam pracę inżynierską pisać, a u Ciebie co tam ciekawego ?
25 mar 01:24
Metis: Praca inż... ale leciemotka Na uczelni jest jak na razie bardzo dobrze , 0 pkt ECTS w plecy i jadę dalej emotka Od wakacji zaczynam pracę, najpierw praktyki , potem zobaczymy czy się sprawdzę, więc jest nieźle emotka
25 mar 01:26
jakubs: No to elegancko. Wiesz co będziesz robił na praktykach ?
25 mar 01:34
Metis: Na I roku nie próżnowałem i mam propozycję pracy jako programista w kilku start−up'ach, ale nimi głowy sobie nie zawracam. Praktyki będę chciał rozpocząć jako programista Python'a emotka Byłem bardzo blisko 3 miesięcznego stażu w siedzibie Intel'a w Gdańsku emotka
25 mar 01:41
jakubs: Ja na rozmowę bez przygotowania poszedłem, bo miałem w poniedziałek rano, a byłem w Tatrach na szkoleniu lawinowym
25 mar 01:45
Metis: Na jaką rozmowę?
25 mar 01:46
jakubs: No do Intela Zaproszenie dostałem chyba w środę, albo czwartek, jak już w górach byłem emotka
25 mar 01:46
Metis: a to też brałeś udział I jaki rezultat?
25 mar 01:48
jakubs: Dostałem się do "Compiler Performance Team" emotka
25 mar 01:48
Metis: No to emotka Ja aplikowałem do chmur. Odpowiedziałem na prawie wszystkie pytania techniczne, ale zapytali mnie o rok studiów W warunkach jest napisane, że min. 2 i być może przez to ze mnie zrezygnowali emotka I nie dziwię się emotka Lepiej wziąć studenta z 5 roku z doświadczeniem, niż I rocznego studenciaka.
25 mar 01:52
Metis: I rzucisz teraz pracę? Nie wiem co zrobiłbym na twoim miejscu
25 mar 01:55
kyrtap: widzę że wy to już poważne fuchy macie tylko ja jakieś śmieszne corpo XD
25 mar 02:19
KKrzysiek: @Metis Jakie były pytania na rozmowie?
25 mar 05:13
Metis: To zależało od projektu do jakiego aplikowałeś. Pytań było sporo , 40 minutowa rozmowa rekrutacyjna. Nie znałem odpowiedzi np. na główną różnicę między C++, a C#. Do tego była metodologia testowania, rozwiązania chmurowe itp.
25 mar 13:13
jakubs: Ja do kompilatorów(w Krakowie) miałem: −języki skryptowe −c++ −pytania o poprzednią pracę −pytania o projekty −jak jest zbudowany procesor −pytania o wielowątkowość −zadanka na myślenie i jakieś algorytmiczne Rozmowa w całości po angielsku(rekruter był chyba ze wschodu − Kazachstan, albo tamte okolice). Bardzo przyjemna, ale niestety krótka rozmowa.
25 mar 16:13
kyrtap: czemu krótka?
26 mar 18:34
Metis: Ze wszystkich chętnych którzy wysłali zgłoszenie odezwali się do wybranych. U Nas na PWr na liście widziałem jakieś 40 osób, może 50. Rozmowa trwała średnio 20 min emotka
26 mar 18:38
kyrtap: ja to raczkuje narazie w informatyce bo narazie tylko bazy danych
26 mar 18:57
Mila: Widzę, że nasze uczelnie kształcą a obcy Was chcą zatrudnić?
26 mar 19:02
Benny: Ja to chętnie na uczelni bym został
26 mar 19:09
kyrtap: Milu co zrobić takie czasyemotka
26 mar 19:13
Mila: Benny, właśnie w tym problem, ojczyzna nie potrafi wykorzystać potencjału młodych.
26 mar 19:25
Benny: Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, ale chciałbym zostać na uczelni w sensie pracować.
26 mar 19:27
kyrtap: Benny
26 mar 19:29
Benny: Co tam?
26 mar 19:32
Mila: Rozumiem, Benny, ale czy będzie etat?
26 mar 19:33
Benny: Ciężko przewidzieć co się może stać za parę dobrych lat.
26 mar 19:33
azeta: a czym Benny chciałbyś się bliżej zajmować? emotka
26 mar 19:56
Benny: Jeszcze w sumie nie wiem, ale coś bliżej analizy matematycznej.
26 mar 19:58
kyrtap: kurcze czasami tak patrzę na tej uczelni Ci prowadzący to zero kompetencji , po znajomości
26 mar 20:17
azeta: część może i tak, wiadomo. chociaż ja u siebie spotkałem się z ludźmi szalenie inteligentnymi, nie zawsze jednak umieją przekazać co im w duszy gra, ale przyznać trzeba, że są do granic możliwości inteligentni
26 mar 20:21
jakubs: Ja u siebie na wydziale trafiłem chyba na 2−3 niekompetentnych doktorów. Reszta, to pasjonaci z niesamowitą wiedzą, zawsze mi imponują i czuje się przy nich jak mrówka, ale to daje motywacje do dalszej nauki. Milu jest kilka dobrych Polskich firm, ale niestety to nie jest to, co oferuje obcy kapitał.
26 mar 20:26
b: Kiedy ja chodziłem na univ, to doktoranci czuli się jak 'mrówki'. Oczywiście tajemnicą poliszynela było to, że miałem już mgr z fizyki, a poszedłem studiować inżynierie materiałową.
26 mar 20:28
b: ofc nie przepisałem przedmiotów z tamtego kierunku, zdawałem je na nowo.
26 mar 20:28
b: Problemem raczej jest to, że pl firmy zatrudniają obcych, bo często mają więcej doświadczenia oraz są bardziej mobilni
26 mar 20:30
Metis: Te firmy i korporacje zbijają na Nas fortunę. Mają tu świetnych programistów, za śmieszne pieniądze. Programiści z kilkuletnim doświadczeniem za granicą zarabiają czasami 3−krotnie wiecej od naszych polskich programistów. Dane nieaktualne z 2014r. : http://prntscr.com/eoqte1
26 mar 21:00
c: Metis − Ty i programista? Proszę Cię...
26 mar 21:27
Metis: Nigdy nie nazwałem się programistą emotka
26 mar 21:28
c: Prawidłowo bo obrażałoby to innych emotka
26 mar 21:35
Metis: Dokładnie emotka
26 mar 21:35
Alky: Salty @c
26 mar 22:22
c: emotka Daj jakiś program do napisania i wyznacza czas na napisanie go, zobaczymy kto lepiej to zrobi emotka
27 mar 06:16
Alky: Qcze Ty to jednak mądra bestia jesteś. Ja się chętnie. To aby nie było za łatwo może od razu dajmy się oszaleć i jakiś ... Hello World ? Nie ma żartów
27 mar 08:09
KKrzysiek: Program parsujący i wyświetlający struktury białek. Pliki z danymi mają pochodzić z tej strony: http://www.rcsb.org/pdb/home/home.do. Znajdują się w nich aktualne pozycje x,y,z nukleotydów. Reasumując: parsujesz je, renderujesz i łączysz w jedną całość. Przykładowy wygląd jakiejś struktury po wyrenderowaniu: http://www.rcsb.org/pdb/images/5UWJ_bio_r_500.jpg. Silnik możesz pisać od zera lub skorzystać z gotowego typu DirectX lub OpenGL, język prog. dowolny. Masz 2 dni, czas start.
27 mar 10:18
c: Wpierw wklej działające linki emotka
27 mar 23:33
Metis: Są działające wystarczy usunąć kropki
27 mar 23:36