Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach 6,8,10.
prsa: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach 6,8,10.
Krawędzie boczne są nachylone do podstawy pod kątem 45 stopni.
oblicz objętość
Pp wyszlo mi 24j2. Prosze o pomoc
24 mar 22:21
Adamm:

liczysz R
ostrosłup ten jest prosty, ponieważ wszystkie krawędzie są nachylone pod kątem 45
o,
więc spodek pokrywa się ze środkiem okręgu opisanego
24 mar 22:30
g: Zauważ że podstawa jest trójkątem prostokątnym. To, oraz fakt, że wszystkie kąty krawędzi
do podstawy są równe ułatwiają wyznaczenie punktu w którym wysokość przecina podstawę.
Ten punkt to środek boku 10.
| | 6*8 | |
Wysokość = 5, objętość = |
| *5 = 120 |
| | 2 | |
24 mar 22:33
Adamm: R=5 bo trójkąt jest prostokątny
zatem H=5
zatem objętość = 40
24 mar 22:34
24 mar 22:35
24 mar 22:35
prsa: Dziekuje Adamm
24 mar 22:40
Mila:

R=5=H
V=40j
3
24 mar 23:49