24 mar 22:02
Jack:
2x2 − 4x + 1 ?
Δ = ...
x1 = ...
x2 = ...
miales delte?
24 mar 22:07
pp: miałem, wiem że głupie pytanie ale no ja bym rozpisał to tak 2(x−(2+√2)/2)(x−(2−√2)/2)
pierwszy raz widze żeby miejsca zerowe zapisać przy x i tu wychodzi jakby było 2 razy
pomnożone przez dwa bo pozbywa się mianownika a przecież liczba przy największej potędze równa
się 2
24 mar 22:14
Jolanta: Δ=8
| | 4+2√2 | | √2 | | √2 | |
x1= |
| =1+ |
| x2=1− |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
24 mar 22:34
pp: no to tak właśnie zrobiłem ale chodzi mi skąd ten zapis na tej stronie
24 mar 22:35
Jolanta: to postać iloczynowa a(x−x1)(x−x2) patrząc na nia wiemy jakie są pierwiastki
24 mar 22:37
Krzysiek: delta jest dla lamusów
24 mar 22:39
pp: ja chyba nie wyraźnie piszę

pozostaje mi życie w niewiedzy
24 mar 22:55
Mila:
Musisz wiedzieć po co taki rozkład iloczynowy .
Masz ułamek algebraiczny przedstawić w postaci odpowiednich ułamków prostych,
aby potem podać wzór jawny ciągu.
24 mar 23:00
Mila:
"w postaci sumy "
24 mar 23:02
pp: wiem że jest potrzebny ale czy istnieje jakiś wzór do jego przedstawienia?, chyba nie piszę go
bo tak
24 mar 23:20
Mila:
Nie miałeś ćwiczeń z tego tematu?
Trudno mi odpowiedzieć tak ogólnie. Może wpisz zadanie, to jutro rozwiążemy.
24 mar 23:34
pp: no niestety mój profesor zrobi przykład łatwy,a trudne zostawia nam, które się całkiem inaczej
robi

mam np taki przykład a
0=0, a
1=2, a
2=3 a
n=a
n−1 +a
n−2 n>=3
25 mar 00:02
pp: tak samo nie wiem co robić jeśli we wzorze an mamy np = an−1 +2n−1 to nie wiem co z tym
2n−1 mam zrobić
25 mar 00:04
Mila:
a
0=0, a
1=2, a
2=3
a
n=a
n−1 +a
n−2
n>=3
x
2−x−1=0
Δ=5
ciąg jest postaci:
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
an=A*( |
| )n+B*( |
| )n |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
a0=0=A*( |
| )0+B*( |
| )0⇔A+B=0⇔A=−B |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−√5 | | 1+√5 | | 1−√5 | | 1+√5 | |
a1=2=A*( |
| )1+B*( |
| )1⇔−B( |
| )+B*( |
| )=2⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−B*(1−
√5)+B*(1+
√5)=4
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
an=B*[( |
| )n−( |
| )n] |
| | 2 | | 2 | |
| | 2√5 | | 1+√5 | | 1−√5 | |
an= |
| *[( |
| )n−( |
| )n] |
| | 5 | | 2 | | 2 | |
Teraz sprawdź , czy się zgadza.
Czy może masz to za pomocą funkcji tworzącej?
25 mar 00:21
Mila:
Drugie jutro. Inna metoda.
Dobranoc.
25 mar 00:23
pp: mam właśnie za pomocą funkcji tworzącej :3 jak coś to w tym drugim przykładzie a0 =1 i n>=1
25 mar 00:29
pp: dobranoc
25 mar 00:29
Mila:
Dobrze, jutro z funkcjami tworzącymi.
25 mar 00:32
pp: mi za pomocą funkcji tworzących wychodzi inny wynik

jakbyś mogła jeszcze ten pierwszy
przykład przerobić żebym zobaczył jak to wygląda to byłbym wdzięczny
25 mar 00:54
Mila:
a
n=a
n−1 +a
n−2
a
0=0, a
1=2
a
2=a
1+a
0=2+0=2
∑(n=0 do
∞)a
n*x
n=a
0+a
1*x+∑(n=2do
∞)a
n−1x
n+∑(n=2do
∞)a
n−2x
n
A(x)=2x+x*∑(n=2do
∞)a
n−1x
n−1+x
2*∑(n=2do
∞)a
n−2x
n−2⇔
A(x)=2x+x*∑(n=1do
∞)a
nx
n+x
2*∑(n=0do
∞)a
nx
n
A(x)=2x+x*(A(x)−a
0)+x
2*A(x)
A(x)−x*A(x)−x
2A(x)=2x
A(x)*(1−x−x
2)=2x
(1−x−x
2)=(1−ax)*(1+bx)⇔(1−x−x
2)=1+x*(−a−b)+abx
2
a*b=−1 i a+b=1
x=0
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
2*0=A*(1− |
| *0)+B*(1− |
| *0)⇔A+B=0, A=−B |
| | 2 | | 2 | |
x=1
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
2=A*(1− |
| *1)−A*(1− |
| *1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 1+√5 | | 2 | | 1−√5 | |
an= |
| *( |
| )n− |
| *( |
| )n |
| | √5 | | 2 | | √5 | | 2 | |
| | 2 | | 1+√5 | | 1−√5 | |
an= |
| *[( |
| )n−( |
| )n] |
| | √5 | | 2 | | 2 | |
=================================
25 mar 16:19
Mila:
2)
a
0 = 1 ,
a
n = a
n−1 +2n −1 dla n>=1
∑
(0 do∞)a
nx
n=a
0+∑
(n=1 do ∞)(a
n−1 +2n −1)x
n
A(x)=1+∑
(n=1 do ∞)a
n−1x
n+2∑
(n=1 do ∞n)x
n−∑
n=1 do∞)x
n=
=1+x∑
(n=1 do ∞)a
n−1x
nn−1+2*(∑
(n=0 do ∞n)n*x
n)−2*0*x
0−(∑
(n=0do∞)x
n−x
0)}
| | 2 | | 1 | |
A(x)=1+x*A(x)+U{2}{(1−x)2− |
| − |
| +1 |
| | 1−x | | 1−x | |
| | 2 | | 3 | |
A(x)*(1−x)=2+ |
| − |
| |
| | 1−x)2 | | 1−x | |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
A(x)= |
| + |
| − |
| |
| | 1−x | | 1−x)3 | | (1−x)2 | |
[m+1=3, m=2 oraz m+1=2 m=1] patrz wnioski 7.5 w podanym linku
a
n=2+n
2+3n+2−3*(n+1)
an=n2+1,
a
0=1, a
1=2, a
2=5, a
3=10
======================
Spr. z wzorem rekurencyjnym:
an = an−1 +2n −1 dla n>=1, a
0=1
a
1=a
0+2*1−1=1+2−1=2
a
2=a
1+2*2−1=2+4−1=5
a
3=a
2+2*3−1= 5+6−1=10
25 mar 20:21