Wyznacz wzór ogólny nieskończonego ciągu geometrycznego
zadd: Wyznacz wzór ogólny nieskończonego ciągu geometrycznego
jeśli suma jego wyrazów jest równa 16/3
a suma kwadratów jego wyrazów jest równa 256/15
24 mar 21:15
===:
| | 11 | |
a1=9 q=− |
| an=......... |
| | 16 | |
24 mar 21:35
24 mar 21:37
Eta:
Ejjj
=== ........ było coś?
24 mar 21:38
===:
... ja o suchym pysku ale Ty
Ecinka pewnie cosik ...
24 mar 21:41
zadd: Mozna prosic o jakies obliczenia

?
24 mar 21:42
===:
| a12 | | 256 | |
| = |
| ... i licz  |
| 1−q2 | | 15 | |
24 mar 21:45
'Leszek: | | a1 | | a21 | |
S1 = |
| , S2 = |
| rozwiaz ten uklad ! |
| | 1−q | | 1−q2 | |
24 mar 21:46
zadd: an=4*
14n−1
24 mar 21:46
Eta:
Suma ciągów zbieżnych
| | a12 | | 256 | | a1 | | q1 | | 256 | |
S2= |
| = |
| ⇒ |
| * |
| = |
| |
| | 1−q2 | | 15 | | 1−q | | 1+q | | 15 | |
rozwiąż układ równań:
........................
24 mar 21:48
zadd: q wychodzi 1 lub 1/4, Pierwszy wariant nie nalezy do dziedzyny, po podstawieniu q=1/4, a1=4
24 mar 21:48
krejzol: | | 16 | |
a−1 +a1q+a1q2..... = |
| |
| | 3 | |
więc
| | 256 | |
a12 +a12q2 + a12q4+a12q6... = |
| |
| | 15 | |
więc
| | 256 | |
a12(1+q2+q4......)= |
| |
| | 15 | |
więc
| 1+q+... | | 16 * 15 | | | | 5 | |
| = |
| , więc |
| = |
| |
| 1+q2... | | 256 * 3 | | | | 16 | |
więc
24 mar 21:48
Eta:
warunek : |q|<1
24 mar 21:49
Eta:
Co tak się "rzucili" w nie swoją "działkę" ( ładnie to tak?
24 mar 21:50
krejzol: Nie widze bledu a wychdozi inny wynuik, rzuci ktos okiem?
24 mar 21:51
===:
i tym razem "przyłapali"
Etę
24 mar 21:55
Eta:
Gdzie zgubiłeś jedno a1 ?
24 mar 21:56
krejzol: masz racje, dzieki!
24 mar 21:59
Eta:
Sprawdzamy
24 mar 21:59
zadd: Czyli poprawna odp do zadanie jest an=4*14n−1 ?
24 mar 22:10
Eta:
tak
24 mar 22:34
k0z4k:
31 mar 11:58
''''': ⊂⊂⊂⊂⊂⊂⊂
30 sty 21:33
Wula: Dupa
19 mar 16:50
jaros: | | 11 | |
Bump, wiem ze to trup ale mi też wychodzi q= |
| , w końcu to jest dobrze czy nie? |
| | 16 | |
16 kwi 20:46
aniabb: q=1/4
16 kwi 20:56
jaros: Ajjj dobra już wiem gdzie jest błąd, każdy kto ma S
2 porpzez mnożenie na krzyż mamy a
12 jak
coś i wszystko wychodzi
16 kwi 20:56