trygnometria
PrzyszlyMakler: Witam, liczę 4 raz i nie wiem jak to możliwe, że źle wychodzi
Rozwiąż równanie
√3sinx = 1 − cosx w przedziale <0;2pi>
√3sinx = 1 − cosx
podnoszę obustronnie do kwadratu
3sin
2x = 1 − 2cosx + cos
2x
3(1−cos
2x)= cos
2x − 2cosx + 1
2cos
2x −cos−1=0
x = {0, 2π}
| | 2 | | 2 | |
x = |
| π + 2k pi lub x = − |
| π + 2kpi |
| | 3 | | 3 | |
Podając rozwiązania w żądanym przedziale
A w odpowiedzi jest
Bardzo proszę o pomoc!
24 mar 20:57
Metis: Podnosząc do kwadratu pozbywasz się niektórych rozwiązań...
Trzeba to zrobić inną metodą.
24 mar 21:08
PrzyszlyMakler: Dlaczego mój sposób dał o jedno rozwiązanie za dużo?

Nie wytrzymam z tą matmą.. XD
24 mar 21:08
PrzyszlyMakler: Od kiedy w równościach nie można podnosić do kwadratu?
24 mar 21:09
Eta:
√3sinx+cosx=1 /*1/2
| | π | | π | | π | | π | |
x− |
| = |
| +2kπ lub x− |
| =− |
| +2kπ , k∊C |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
dla x∊<0,2π>
24 mar 21:09
24 mar 21:13
Metis:
√3 * sinx = 1 − cosx
√3 sinx+ cosx = 1 /:2
Pozamieniaj poźniej wartości na odpowiednie funkcje i użyj wzorku.
24 mar 21:13
PrzyszlyMakler: To drugie rozwiązanie przyszło mi do głowy jako drugie, ale robiłem pierwszym bo myślałem, że
będzie szybciej. Jestem w szoku, co chwila nowa pułapka...
24 mar 21:14
Adamm: możesz podnosić do kwadratu, ale nie otrzymasz przekształcenia równoważnego,
więc nie wszystkie rozwiązania które otrzymasz będą poprawne, i będzie trzeba je sprawdzić
24 mar 21:15